Home Events Georadar (GPR)

Georadar (GPR)

by office

Geophysical monitoring of the degree of compaction of the land resulted from an infiltration from the local sewer at Hanover District, Germany. In this case both georadar (GPR) and geoelectrical measurements were made using a capacitive device (Ohmmaper). The data was recorded into the database project and the dynamics of local anisotropy are being monitored in time.

You may also like

Georadar (GPR)

by office

Georadarul (GPR) utilizeaza frecvente inalte (80 pana la 1500 MHz) de unde electromagnetice, transmise cu o antena radar pentru a scana pamantul. Pulsurile radar sunt reflectate de diverse interfete din subsol, iar acestea sunt detectate cu antena receptoare a radarului. Interfetele reflectante pot fi orizonturi geologice, suprafete de ape freatice, interfete roca/pamant, obiecte de provenienta umana sau orice alta suprafata ce prezinta un contrast a proprietatilor dielectrice. Proprietatile dielectrice ale materialelor sunt in corelatie cu parametrii lor mecanici si geologici.

 

Semnalul radar este introdus in pamant cu o antena ce este in imediata apropiere a pamantului. Semnalele reflectate pot fi detectate de antena trasmitatoare sau de o a doua antena, separata doar pentru receptie. Semnalele receptate sunt procesate si vizualizate pe o inregistrare grafica. Antena (sau perechea de antene) este plimbata de-a lungul suprafetei, inregistrarea grafica arata rezultatele intr-o inregistrare sectiune incrucisata sau imagine radar a pamantului. Georadarul avand lungimi mici de unda in majoritatea solurilor, rezolutia interfetelor si a obiectelor mai discrete este foarte buna. Totusi, atenuarea semnalului in sol este mare, iar adancimile de penetrare rareori trec de 10 m. Apa si solurile argiloase cresc atenuarea, iar adancimea de penetrare descreste.

Obiectivul investigatiei georadar este de a carta interfetele din apropierea suprafetei solului. Pentru multe investigatii, locarea de obiecte cum ar fi rezervoare sau conducte din subsol, este un obiectiv. Proprietatile dielectrice ale materialelor nu sunt masurate direct. Metoda este foarte folositoare pentru detectarea schimbarilor in geometria interfetelor din subsol.